A chili paprika betegségei

Úgy gondoltam, érdemes lenne összeszedni a chili paprika- vagy inkább általánosságban véve a paprika- esetében előforduló betegségeket. Persze, ez csak azoknak fontos, akik termesztik is ezt a növényt. De mivel ők egyre többen vannak, úgy vélem, érdemes ezzel is foglalkozni. Természetesen ezek a betegségek más növényeket is megtámadhatnak (pl. paradicsom)...

ALFALFA MOZAIK VÍRUS (Aphid Transmitted Bacilliform Virus)

Az ilyen vírussal fertőzött növények kissé satnyák, a fejlődésben visszamaradottak, a leveleken foltok láthatók. A termések eltorzultak. A betegség világszerte előfordulhat. A veszteség függ attól, hogy mikor lettek a növények ültetve. A korai évszakokban ültetett növények esetében a legnagyobb a veszteség. Átültetéssel elkerülhető. Érdemes ellenálló fajtákat ültetni, ha kapható.
 







BAKTÉRIUMOS BOGYÓROTHADÁS(Erwinia carotovora pv. carotovora)

Tünetek: puha, nyálkás szürke vagy barna színűek lesznek a levelek, a növény szára rothadásnak indul. Előfordulhat, hogy kellemetlen, rossz szagú lesz a növény. A diagnosztizálás általában bonyolult a másodlagos kórfejlődés miatt. Ez a fertőzés a világ bármely pontján előfordulhat. A betegség hevessége felerősödhet, ha a termést jégeső veri. A betakarítás során óvatosan bánjunk a terméssel. Figyeljünk a hőmérsékletre, és a megfelelő nedvességtartalom meglétére a tárolás során. A vetésforgó használata, a bab csökkenti e baktérium előfordulásának lehetőségét a földben. (Forrás: NMSU)
Szabadföldön nyár végén jelentkezik a betegség, a tárolás során tovább terjed. A bogyóhús a magházzal együtt elrothad, a héj azonban ép marad. A beteg bogyók lehullnak a növényről. A betegség sebeken át fertőz, a talajról kerül a növényre vízcseppek közvetítésével. Kedvez neki a csapadék és a meleg idő. Védekezhetünk ellene, ha 3-4 évente vetést váltunk, illetve a száraz, földre leesett bogyókat megsemmisítjük.

 

LEVÉLCSÚCS FODROSODÁS VÍRUS
Leafhopper-Transmitted Geminivirus

Tünetek: a növény elsatnyul, a fiatalabb levelek befelé tekerednek, az öregebb levelek kifelé. Ezen kívül bőrszerűvé válnak, a növény csak néhány termést hoz. Ha a növények korai évszakban fertőződnek meg, el is pusztulhatnak. A betegség Nyugat-Amerika északi részén és Argentínában támadja meg a paprikákat.

 


CSÚCSROTHADÁS (Blossom end top)

A növény kalcium- és háztartásának zavaraival összefüggő- ezért száraz, aszályos időben vagy hajtató berendezésekben egyenetlen öntözés nyomán jelentkező- károsodás. A betegség közismert tünete a többé-kevésbé kifejlett termés bibepontja körül jelentkező szürkésbarna szövetelhalás, amely homorú, gyakran ráncos felületű. Az elhalt szöveteken gyakorta másodlagosan megtelepszik az Alternaria tenuis is. A betegség kialakulásában szerepet játszhat a talaj nagy sótartalma, a nitrogén túladagolás, a túlöntözés miatti talajlevegő hiánya. (forrás: Jó Gazda, 2003.)

 
PALÁNTADŐLÉS (damping off)
Rhizoctonia solani, Pythium spp., and Fusarium spp.


A palántadőlés egy olyan gombás fertőzés, mely gyakran támadja meg a chili paprikák palántáit. Kialakulásának oka, hogy a talaj túlzottan nedves, illetve nagyon kötött, vagyis nem megfelelő a légmozgás a földben. Megelőzhető a betegség, ha gombaölő szert használunk, illetve, ha biztosítjuk a megfelelő levegőztetést. Szintén megoldást jelenthet a talajra szórt kőpor, illetve homok, hiszen ez lehetővé teszi, hogy a felesleges nedvesség minél gyorsabban kifolyjon az edényből, melybe a magokat elvetettük.
 
PAPRIKA BOKROSODÁSA (Aphid Transmitted Cucumovirus)
Más néven újhitűségnek is szokták nevezni ezt a betegséget. Tünetei közé sorolják a rövid szártagú hajtásokat, melyeken sok levél is található. A levelek keskenyek, színűk sárgás zöld, formájukat tekintve asszimetrikusak. A növény sok virágot hoz, de csak kevésből lesz termés. A bogyók picik és torzak.  Terjedhet levéltetvek által, illetve átvihető mechanikailag szövetnedvvel. Védekezni lehet ellene például ellenálló paprika fajták termesztésével, vírusgazda gyomok irtásával, negatív szelekcióval, vagy éppen a levéltetvek irtásával.
(forrás: Dr. Fodor László)


PAPRIKA MOZAIK (Tobacco Mosaic Virus)

A vírus egyik jele, ha a növény gyengén fejlődik, de a száron látható hosszanti nekrózisok is erre utalnak. A leveleken sötétzöld és világos mozaik foltok jelennek meg, a bogyókon pedig rücskösség, nekrotikus elhalások. 
A vírus terjedhet fertőzött talajjal, növényi részekkel, vetőmaggal, szövetnedvvel, illetve levéltetvekkel. A vírus nagyfokú toleranciával bír, így gyorsan terjed. Ez különösen akkor jelenthet gondot, ha valaki kiterjedt gazdanövénykörrel rendelkezik, így fennáll a gyors kontakt fertőzés veszélye. 
Védekezni lehet ellene ellenálló fajták termesztésével, talajcserével, talajgőzöléssel is. Szintén fontos, hogy betartsuk a higiénés előírásokat (pl. kézmosás), de a levéltetvek irtása is segíthet a megelőzésben.
(forrás: Dr. Fodor László)

 
BAKTÉRIUMOS LEVÉLFOLTOSSÁG ÉS LEVÉLHULLÁS(Xanthomonas campestris pv. vesicatoria)

Az apró, vizenyős foltok, hólyagok a levélen később nagyobb, szabálytalan, barna szegélyű, középen kifehéredő foltokká válnak, ami levélhulláshoz vezet. A bogyókon is ehhez hasonló foltok lesznek, de azok sötétebbek és varas jellegűek. A száron is megjelennek kissé kiemelkedő, kerek vagy ovális barna foltok.
A fertőzés forrása lehet a talaj, de a vetőmag is. Vízzel terjed, tehát öntözéssel, esővel. A vírus a légzőnyílásokon, sebeken keresztül fertőz. Kedvező számára a magas hőmérséklet és páratartalom (90% feletti). Védekezni lehet ellene 3-4 éves vetésváltással, egészséges vetőmaggal, csávázással, mérsékelt öntözéssel és gyakori szellőztetéssel. Az első tünet megjelenésekor segíthet a réztartalmú szerekkel vagy baktericidekkel való permetezés.
(forrás: Dr. Fodor László)

 
ALTERNÁRIÁS BOGYÓ-ÉS MAGHÁZ PENÉSZ (Alternaria alternata)

Jellemzője, hogy csak a termésben tesz kárt. Ha a növény fertőzött, akkor a bogyókon barna- fekete besüppedő foltok jelennek meg, a magházban a magvak felületén vattaszerű, szürke bevonat képződik, a bogyó húsa pedig keserű, elrothad vagy mumifikálódik. Melegebb időben gyorsabban terjed. Védekezhetünk ellene, ha ellenálló fajtát termesztünk, vagy a virágzás után permetezünk.
(forrás: Dr. Fodor László)


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése