Dióhéjban a chili paprikáról

2010. augusztus 10. 

A paprika története többségünk számára ismert. Azt legalábbis mindenki tudja, hogy az amerikai kontinensről származik, csak a 15. században honosodott meg Európában. Hazánkban ez a 17. században következett be, ma már a magyar konyha alapvető fűszernövénye.
Az utóbbi időben egyre népszerűbbek a különböző chili fajták, egyre többen adják termesztésre is a fejüket, hogy kielégíthessék chili szükségletüket. Ennek hála újabb és újabb fajta chili magok kerülnek be az országba, melyek gyakran képeznek csere alapot a chili kedvelők esetében :D
Az interneten rengeteg cikket lehet egyébként találni a chili paprikáról, itt most egy kis általános összefoglaló következik. A későbbi terveim között szerepel részletesebben bemutatni a különféle fajtákat, a Scoville-skáláról is ejtenék pár sort és a többi :D

A chiliről általában


A Capsicum félékhez tartozik, egynyári növény. A chili egy húsos paprikaféle, mely a trópusokon honos. Íze az édesebb és az erősen maró csípős között mozog. Mexikóban nélkülözhetetlen fűszer, rengeteg ételbe kerül belőle.
Talán a chili az első növény, melyet Közép-Amerikában háziasítottak úgy időszámításunk előtt 7500 körül. Ázsia déli részén már az 1500-as években megjelent a spanyol és portugál kereskedőknek, utazóknak köszönhetően. Ettől kezdve pedig egyenes volt az út ahhoz, hogy elterjedjen világszerte. Jelenleg India termeszti a legtöbb chilit a világon.
Közel 25 fajta chili létezik a Capsicum fajtán belül, az eredeti chilik Közép-és Dél Amerikából származnak.
A 16. században az ünnepelt zeneszerző, Purandarasa foglalta először írásba a chili jellemzőit. Arról azonban nem maradtak fenn részletes adatok, hogyan terjedt el a növény Kínába és Dél-kelet Ázsiában. Feltételezhetően a helyi, az arab és az európai kereskedők közvetítésének köszönhető, hogy a chili a tradicionális szárazföldi kereskedelmi útvonalakon, illetve a Gangeszen keresztül jutott el ezekbe az országokba.
A növény hamar népszerű lett a világ ezen részén, könnyen beleolvadt a helyi konyakultúrába, talán azért is, mert az itt élő emberek számára már ismert és kedvelt volt a csípős, pikáns, fűszeres íz világ. Napjainkban, például Indiában a helyi piacok gyakori, jellegzetes látványa a kupacokba halmozott porrá őrölt vörös chili és az őrölt sárga kurkuma halmok. Indiában a legolcsóbb kapható zöldségfélék közé tartozik, évente körülbelül 850 ezer tonna chilit termesztenek (a világon az éves össztermelés 2,5 millió tonna).
A termések mind méretükben, mind színükben, csípősségükben eltérőek. A chilire jellemző, hogy minél kisebb, annál nagyobb az ereje, mely a magokban rejlik, hiszen a legtöbb kapszaicin itt halmozódik fel (ez okozza a csípősséget).

Élettani hatásai, avagy miért is jó a chili?


A chili rendszeresen fogyasztva emésztésserkentő, illetve az alkohol fogyasztás során megóvja a gyomor nyálkahártyáját. Érdemes beilleszteni a fogyókúrás étrendbe is, hiszen a kapszaicin elősegíti a zsírégetést. Ezt egy tajvani egyetem kutatói kísérletekkel is bizonyították, szegény kis egérkék segítségével alátámasztották, hogy a chili fogyasztásával megakadályozható a zsírsejtek növekedése, valamint a vérben lévő zsír mennyiségét is alacsonyan tartja. Ezt a tulajdonságát egyre több kozmetikumot gyártó cég használja ki, hiszen külsőleg használva vérbőség fokozó, vérkeringés élénkítő hatással bír. A chili hatására ugyanis megnövekszik a hőtermelés. Legújabb kutatások szerint egyébként a rák megelőzésében, leküzdésében is szerepet játszik (azonban sajnos nem ez a rák ellenszere). Hajhullás ellen sem utolsó, a chili tartalmú borogatást a fejbőrbe kell dörzsölni. A népi gyógyászatban fájdalomcsillapításra, reumára is használják, de Malajziában például a leveleivel fekélyeket, keléseket gyógyítanak. Megfázás esetén érdemes chilis ételt fogyasztani, mivel fertőtlenítő hatással is bír. Gyógyászati felhasználása tehát igen sokrétű.
 

Chili a konyhában


A blogom egyik célja, hogy minél több chilivel kapcsolatos receptet összegyűjtsek, közzé tegyek, így itt most inkább csak általánosságban írok a chili konyhai szerepéről.
A csípősebb paprikák felhasználása során érdemes- és kell is- kesztyűt húzni, különben a bőr felhólyagosodhat. A chili paprikát széles körűen használják világszerte fűszerként és zöldségként egyaránt. Fogyasztják frissen, szárítva, és feldolgozva fűszerként is. A növényből kivont íz-és színanyagot számos termékhez használják fel az élelmiszeriparban, így például a gyömbér sör, a csípős szószok és baromfi takarmányok előállításához is.
Bár a chili paprikák híresek csípős ízükről, igen erős eltérések vannak az eltérő jellemvonások között. Az édes és enyhe ízű paprikák a Capsicum annuum faj (biológiai értelemben vett) kultúrájába tartoznak. Ezek nem tartalmaznak kapszaicint. A skála másik végén a tüzes Cayenne paprika található, mely igen erősen csíp.
A Föld lakosságának közel 20%-a rendszeresen használ ételei elkészítéséhez chili paprikát. Ázsia déli részén használják őrölve, vagy frissen, darabolva, gyakran adják különböző fűszerkeverékekhez, melyektől az ételek csípős ízűek lesznek. Kezdetben a chili paprikákat azokban az országokban fogyasztották, ahol igen meleg az éghajlat. Ennek oka, hogy a chilit tartalmazó ételek hűsítően hatottak az emberekre. Ennek oka, hogy a paprika által kiváltott izzadás hatására csökken a test hőmérséklete. Így a chili paprika fogyasztásával csökkenthető az éhségérzet, kevesebbet eszünk, de a szomjúságérzetet nem befolyásolja. A dél-ázsiai családokban gyakran készül a chili magjából saját használatra olaj, melyből ritkán értékesítenek külföldre.
 










0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése