Vörösboros bográcsgulyás chilivel

2010. augusztus 30.

Az alábbi receptet úgy két héttel ezelőtt készítettem el, úgy 10 fő részére. A végeredmény alapján elmondható, hogy legalább 20 főre is elég lett az étel :). Mivel nagyon szeretek fűszeresen, hagymásan főzni, így ne lepődjön meg senki a mennyiségeken, hanem ízlés szerint változtasson rajta. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy az alábbi mennyiség egy 25 literes bográcsban készült el. Szerintem a szabad tűzön sütésnél, főzésnél nincs jobb :) Mivel a vendégeink között vannak, akik nem szeretik a csípőset, így a chili paprikát nem tettem bele az ételbe, hanem a főzés után tette bele az,  aki akarta. Párom a főzés előtt megkért, hogy ne tegyek vörösbort az ételbe, mivel ő nem nagyon szereti, ha azzal főzök...azért sikerült meggyőznöm, hogy egy...na jó, két üveg vörösbor csak jót tesz majd a gulyásnak. Igazam lett. Ezt ő is elismerte. Ezen kívül tudni kell, hogy vegyes gulyást készítettem, mert a tisztán marha húsból készült gulyást, pörköltet nem szeretjük annyira, mint azt, amiben vegyesen van marha/sertés, vagy marha/borjú, vagy sertés/borjú stb...Ezen kívül, bár lehet, hogy sokan a szívükhöz kapnak, nem főzök zsírral és szalonnával (kivétel, ha párom olyan ételt kér, amibe bacont kell tenni). Szinte mindent olívaolajjal, vagy vajjal főzöm.
3 kg marha felsál
2,5 kg sertés combű
3 kg hagyma
1 fej fokhagyma
4 TV paprika
6 szem paradicsom
1 kg sárgarépa
2-3 darab fehér répa
4,5 kg krumpli
chili
piros paprika, só, bors, őrölt kömény, babér, friss kakukkfű
vörösbor, víz
Olívaolajon megpirítom a hagymát és a fokhagymát, majd hozzáteszem a húst, és fehér színűre pirítom. Hozzáadom a paprikát, a paradicsomot, megforgatom, hagyom rotyogni. Ha már kissé megsültek a zöldségek is, hozzáadom a pirospaprikát, a sót, borsot, köményt, babérlevelet, a fehér répát és a vizet. Kis idő elteltével hozzáadom az egyik üveg vörösbort, majd hagyom főni. Kóstolom, ízlés szerint fűszerezem. A marha miatt nagyjából 4,5-5 órát főzöm, nagyjából félidőben hozzáadom a karikára vágott sárgarépát is, majd a másik üveg vörösbort. Amikor kell, a vizet pótolom. Mivel nem pörkölt lesz, így levesesre hagyom. A főzés vége előtt fél órával hozzáadom a kockára vágott krumplit, valamint a kakukkfüvet, közben folyamatosan ellenőrzöm a fűszerezést (ízlés szerint), és pótolom a vizet (vagy a vörösbort). A végén ízlés szerint adhatunk hozzá chilit. Mi kenyérrel ettük, nem tettem bele galuskát.
Kép sajnos nem készült, nagyon késő este lett kész, de mindenki minimum kétszer evett belőle :)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése