A kókuszrost

Sokan kérdezték mostanában, hogy milyen ültető közeget használok a növényeimhez. Eleinte nem igazán figyeltem oda erre, vásároltam nagy mennyiségben az általános virágföldeket, majd ahogy folyamatosan ültettem egyre nagyobb edényekbe a növénykéket, úgy keveredtek össze a különböző földek. Volt tehát minden: savas, lúgos és így tovább. Aztán az új palánták egy része kapott tőlem olyan földet, ami kifejezetten magvetéshez, palántázáshoz van. Nem kedveltem túlzottan, nagyon hamar kiszáradt, ezzel pedig nem segített sokat a növényeimnek. Lassan ez is összekeveredett a többivel, ekkor még mindig a tökéletes földre vártam. Kert híján, balkonon történő ültetéshez ez nagyon fontos.
Egyszer olvastam valahol a kókuszrostról, majd egyszer ki is próbáltam. Az a jó benne, hogy akár magában is lehet használni, de más földdel keverve is kiváló. Én egyelőre magában használom, és úgy tűnik, a növényeim szeretik. Szépen növekednek benne (az egyik gyártó tesz hozzá por formájában tápanyagokat is), gazdag termést hoznak, a virágok is gyorsabban növekszenek, mint azok, amelyek sima földben vannak. Hátránya? Hát igen, azért van az is: mivel elég laza szerkezetű (ez az előnye is), ezért hamar kiszárad, de ezen megfelelő locsolással könnyen segíthetünk. Emellett a hagyományos földekhez képest drága is (egy kocka úgy 5-700 forint, abból lesz 7-8 liter ültető közeg). Amit tanácsolok: érdemes keverni más földdel, így olcsóbb, mégis jó vízáteresztő ültető közeget kapunk.
És most nézzük, mit ír a „szakirodalom”:
A kókuszrost a kókuszdió-hántolás mellékterméke. Kiválóan helyettesíthető vele a tőzeg, és ez egy kimeríthetetlen alapanyag, hiszen pl. a kozmetikaipar, az élelmiszeripar egyik jelentős mennyiségű melléktermékéről van szó. Ezzel szemben a tőzeg bányászott termék, vagyis véges mennyiség áll a rendelkezésre. A kókuszrost eddig leginkább a rózsa-, szegfű-, liliomtermesztésben, valamint a zöldséghajtatásban terjedt el leginkább. Kifejezetten ajánlott konténeres növények, függőkosarak ültető közegeként, üvegházban perlittel kombinálva használják, valamint olyan talajok javítására is nagyon jó, melyeknek nem megfelelő a víz-és kation megkötő képessége.
„A kókuszrost feldolgozási folyamata a következő: a kókuszrostot először mossák, majd vizes tartályokban kezelik. A nedves előkezelt kókuszrostot átszivattyúzzák egy mechanikus présbe, és kisajtolják a vizet. A kókuszrostot ezután tárolóedényekbe szállítják, ahol a felhasználás függvényében komposztálják hetekig vagy hónapokig. A bálákba tömörítés előtt légszárításon esik át kb. 80 C0-on.” (Forrás: kertpont.hu)
A minőség függ az eredettől, valamint a rostfeldolgozás módjától. A kókuszrost készítése során igen szigorú követelményeknek kell megfelelni, többek között a sótartalmat, a gyom-és magmentességet is előírják. A legfontosabb tulajdonsága a szerkezetéből adódó víztartó képessége és levegőssége, a felesleges vizet azonban átengedi. A kókuszrost tömegének 7-8-szorosát képes felvenni vízből. PH értéke 6,5-7,5 közötti, EC-értéke (összes sótartalom) 0,5 alatti. Ezen kívül előnyei közé tartozik a lassú bomlás, a sterilitás és az, hogy újranedvesíthető. A tőzeghez képest rostjai durvábbak, magasabb a cellulóz és lignint tartalma, ebből következik, hogy tartósabb és szerkezetileg stabilabb anyag.


A kókuszrost és a tőzeg összehasonlítása
Jellemzők
Tőzeg
Kókuszrost
Összporozitás
91,1%
95,9%
Könnyen felvehető nedvességtartalom
44,5%
38,5%
PH-érték
6-8
6,5-7,5

A kókuszrostok fizikai tulajdonságai különbözőek lehetnek, melynek függvényében változik a közeg levegő átjárhatósága, kapilláris víztartó képessége. A magasabb nedvességigényűnövények a fiatalabb, finomabb szerkezetű, kisebb levegő-, és nagyobb vízmegtartó képességűközeget igénylik. A durvább szerkezetű rostok a Sphagnum tőzeghez képest nagyobb levegőkapacitással, de gyengébb víztartó képességgel rendelkeznek. A préselt kockát tegyük annyi vízbe, amennyit a csomagoláson írnak, amint megduzzad, felhasználható. Ültetéskor nem szabad tömöríteni, felhasználás előtt át kell forgatni. Akkor öntözzük, ha a mélyebb rétegek is szárazak (a felső rétegek hamar kiszáradnak, ezt érdemes mindig ellenőrizni).


További érdekes cikkek várhatók minden nap itt a blogon, de a Facebook-on is követhetsz minket, illetve megoszthatod véleményedet, kérdéseidet is :D (Kertbarátok Magtára)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése