Balkonkertész 2011

2011. április 3.


A mai nap igen tevékenyen zajlott, már ami a balkonkertészkedést illeti. Lassan tényleg nem tudom már, hova fog elférni ennyi növény, de ugye mindig van valami, amit ki akarok próbálni. Tegnap elmentem egy közeli (?) kertészetbe, vettem 20 l földet (sajna kocsi nincs, így egyesével veszem, és cipelem haza a zsákokat. Gyanítom idén lesz még néhány köröm). Hogy ez mekkora biznisz (csak így, magyarosan)! Földet adnak el zsákokban, jópénzért...a szemben lévő virágos pl. pofátlanul egy ezresért adja az általános virágföldet (10kg), míg a kis zacskót 400 forintért...így marad a cipekedés. Szóval tegnap vettem még két nagyon jópofa, színes fémládát (nem balkonláda, inkább olyan, mint egy vájú, úgy 5-6 literes űrtartalommal. Az egyik élénk zöld, a másik pinkes-bordós...). Nagyon jól fognak benne mutatni a színes virágok, és/vagy a chilik. Még nem döntöttem el, mit ültetek oda, valószínű paprikákat, mert jó mély, igen nagy helyük lenne, szerintem egy ládába 3 tő fér el (két láda van).
Nos, ma délelőtt kitelepedtem az erkélyre, és vadul ültetni kezdtem. Mintha eddig nem lett volna még elég :) (ez úton is köszönöm páromnak a türelmet és a toleranciát) Szóval a lakásban már van kb. 190 paprika és paradicsom palánta, amik egy kis része már szét lett ültetve, de vár még rám egy nagy karika ezzel kapcsolatban, ugyanis itt az ideje, hogy egy pohárba egy paprika/paradicsom lakjon. Ehhez vennem kell még földet, a 20 liter ugyanis elfogyott :( nos, a mai napon az alábbi ültetések mentek végbe:
csíráztató tálcába kerültek az alábbi paradicsomok: san marzano, lucullus, ökörszív, pink ökörszív, narancs/ piros/ sárga balkonpari, piros körtepari. Ugyan ide ültettem még tomatillo purple-t is.
Kis poharakba, illetve nagyobb cserepekbe kerültek az alábbi fűszernövények: thai és sima citromfű, zsálya (kétféle), citromillatú bazsalikom, fahéj illatú bazsalikom, törpe bazsalikom, klasszikus olasz bazsalikom, oregano, rozmaring, kakukkfű, tárkony, majoranna, borsmenta, borsikafű, levendula (azt hiszem, semmit nem hagytam ki)
Virágok cserépbe: kaliforniai mák (krémszínű, sárga-narancs, lila vegyesen), hibiszkusz (simply love), cosmos virág (daydream, pied piper, bright lights), nemophila (snowstorm), lobélia (crystal palace, white lady).
Ezen kívül balkonládába ültettem még színes mángoldot.
Amit már korábban ültettem, és jól alakulnak: wonderberry, Kelvedon csodája zöldborsó, spenót (matador és thai), petrezselyem (sima és metélő), illetve tavalyról maradt két tő zsályám, amik elkezdtek kihajtani. Holnap még földbe kerülnek az alábbi magokból: koriander, red savina, habanero peach, jalapeno early és jalapeno tam
Ha minden jól megy (értsd: lesz hozzá időm, energiám, kedvem), összeírom a már életképes palánták listáját, kíváncsi vagyok, hogy állok :)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése